wtorek, 10 maja 2016

PUDDING Z CHIA - KOKOS I TRUSKAWKA Z WANILIĄ

Piękny biały kolor, ziarenka ściśnięte w szklaneczce polane czerwonym przecierem z truskawek.  To chia w mleku kokosowym - deser przed którym uciekałam, aż do dzisiaj (nie to, że nie lubię deserów z chia, po prostu ten z mlekiem kokosowym bardzo źle mi się kojarzył). 


Razem z Ulą (poczytajcie Jej blog: jem to) zapuściłyśmy dzisiaj korzenie w bardzo wygodnych fotelach pewnej modnej, wegańskiej knajpki we Wrocławiu. Wzięłyśmy po tofurniku, ale był tak twardy, że widelec pomimo usilnych prób nie chciał sobie z nim poradzić. 

Okazało się że za barem schowany był jeszcze jeden deser, piękny, bialusieńki, polany mango i przyozdobiony pyszną, świeżą truskawką. Smakował wyśmienicie, dlatego stawiam go dzisiaj na naszym zielonym stole. Poczęstujecie się?


PUDDING Z CHIA - KOKOS I TRUSKAWKA Z WANILIĄ
- na blogu znajdziesz jeszcze deser z chia i mango (mój ulubiony)
- chia najlepiej zmieszać z mlekiem i pozostawić w lodówce na całą noc

1 puszka dobrej jakości mleka kokosowego  400ml (bez konserwantów)
2 szklanki mleka roślinnego - u mnie mleko ryżowo-kokosowe 
10 łyżek chia
2-4 łyżki  syropu klonowego (lub tyle, aby deser był dla was słodki)

500g truskawek 
1 łyżka pasty  waniliowej
ulubiony słód, albo kilka daktyli

1. Mieszam dokładnie oba mleka - robię to dotąd, aż uzyskam jednolitą konsystencję (można je też zmiksować). Dodaje chia i mieszam bardzo dokładnie. Wstawiam do lodówki w dużym słoiku i przez pierwszą godzinkę mieszam kilka razy (3-4). Ziarenka zostawiam w lodówce na całą noc, albo co najmniej 3-4 godziny.

2. Truskawki myję dokładnie, kroję i zalewam 1/2 szklanki wody. Dodaję 2-3 łyżki  syropu klonowego i pastę waniliową. Gotuję przez dłuższą chwilę. Miksuję, albo pozostawiam w całości.

3. Deser układam warstwowo w szklaneczkach, albo słoikach - doskonale sprawdza się jako słodka i zdrowa przekąska w szkole i pracy. 

9 komentarzy:

  1. Witam, dzisiaj robie podobny tylko z musem z rabarbaru.Mam pytanie, czytam wszystkie przepisy i wszystkie kusza i chcialam zapytać jakiego blendera Pani używa ze daje rade wszystkim? Mam slaby i nie wiem jaki zakupuc zeby służył do wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Kasiu. Mam thermomiks. Jest to bardzo dobry sprzęt miksujący i nie tylko. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Kasiu. Mam thermomiks. Jest to bardzo dobry sprzęt miksujący i nie tylko. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam puddingi z chia. Jak przeczytalam przepis,to od razu wiedzialam,ze jutro tez zjem taki deser. W zwiazku z przepisem mam pytanie. Dlaczego gotujesz truskawki i ile minut? Twoje wygladaja na jedrne,a truskawka ugotowana,to taki przyslowiowy slimak;-). Zaznaczam,ze sie nie czepiam,bo ja nie moge jesc surowych truskawek i ten fakt bardzo mnie ucieszyl. Pytam z ciekawosci;-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj. Lubię gotowane truskawki. Duszę je z syropem klonowym albo innym słodem dość delikatnie, tak aby się nie rozgotowały.Połowe z nich miksuje a resztę zostawiam. Jak przestygną to są właśnie takie jędrne😊pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj. Lubię gotowane truskawki. Duszę je z syropem klonowym albo innym słodem dość delikatnie, tak aby się nie rozgotowały.Połowe z nich miksuje a resztę zostawiam. Jak przestygną to są właśnie takie jędrne😊pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  7. Pudding zrobiony i zjedzony. Teraz moge napisac,ze to genialny przepis. A sam pudding-po prostu Niebo w gebie;-)

    OdpowiedzUsuń