piątek, 21 listopada 2014

DANIE JEDNOGARNKOWE Z TOPINAMBUREM

Dania jednogarnkowe są czymś, co bardzo lubię.  Robi się je  szybko i nikt nie marudzi przy jedzeniu, bo wszystkim smakują. Do tego warzywnego gulaszu użyłam topinamburu, zwanego inaczej słonecznikiem bulwiastym. Jak  sama nazwa wskazuje zjadamy piękne bulwy, które swoim wyglądem przypominają ziemniaki z guzkami. Możecie spotkać topinambur w kilku barwach: biały, różowy, czerwony, albo fioletowy (to ten, na zdjęciu poniżej). 
Topinambur zawiera błonnik inulinę, która dobroczynnie wpływa na jelito grube i dzięki temu wspiera naszą odporność.  Topinambur to same zalety: niski indeks glikemiczny, witamina C , B1, oraz żelazo i potas. Zajadajcie go więc na surowo, w surówkach, na ciepło w zupach i gulaszach. Przygotujcie z niego pyszne puree. A wieczorem zróbcie sobie herbatę z plasterkiem topinamburu zamiast cytryny, na pewno nie pożałujecie.







DANIE JEDNOGARNKOWE Z TOPINAMBUREM

1 szklanka cieciorki (namocz na noc)
2 bulwy topinamburu (u mnie fioletowy)
1 por (tylko biała część)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
1 pomidory w puszce
1/2 czerwonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
oliwa z oliwek

1. Cieciorkę płuczę dokładnie i gotuję do miękkości.


2. Por i cebulę kroję w kostkę, czosnek w plasterki i podsmażam na oliwie.
Topinambur i marchewkę myje dokładnie i kroję w plastry. Paprykę kroję w kostkę. Warzywa dokładam do garnka z porem, cebulą i czosnkiem. Dosypuję cieciorkę, dodaję pomidory. Dolewam trochę wody, tylko tyle, aby warzywa lekko były nią przykryte. Dosypuję przyprawy i duszę do miękkości. Zjadam z kaszami: gryczaną, jaglaną lub z brązowym ryżem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Próbowałam zrobić ale w trakcie tak pozmieniałam, że trudno rozpoznać. Ale dzięki Tobie uwierzyłam w połączenie topinambura z innymi warzywami. I wyszło pysznie.

    OdpowiedzUsuń