wtorek, 6 czerwca 2017

KURKUMA - KORZYŚCI DLA ZDROWIA PŁYNĄCE Z JEDZENIA TEJ ZŁOTEJ PRZYPRAWY

KURKUMA znana jest od dawien dawna i stosowana jako lekarstwo, a nie tylko przyprawa w Indiach (medycyna ajurwedyjska) i w Chinach (tradycyjna medycyna chińska). Nazywana jest żółcieniem, albo żółtym imbirem i jej korzeń podobny jest do imbiru. KURKUMA to fenomenalne lekarstwo i przyprawa.

KURKUMA JEST SMACZNA, PEŁNA MOCY I NIEDROGA DLATEGO DOCEŃ JEJ WŁAŚCIWOŚCI JUŻ DZIŚ. LECZY, ZAPOBIEGA I CHRONI.




KURKUMINA, aktywny składnik kurkumy (substancja należąca do polifenoli) została wyodrębniona ponad sto lat temu. Jest to barwnik, który nadaje kurkumie jej piękny jasnożółty kolor.

Jedzenie ćwierć łyżeczki kurkumy dziennie  będzie  miało ogromny wpływ na twoje zdrowie.
Warto spożywać ją razem z pieprzem, który zawiera piperynę (związek który odpowiedzialny jest za ostry smak tej przyprawy). To właśnie owa piperyna jest silnym inhibitorem metabolizmu leków co oznacza w prostych słowach, że poprawia przyswajalność kurkuminy. Nawet najmniejsza ilość pieprzu może w znaczący sposób wspomóc przyswajanie kurkuminy (jej wchłanianie zwiększy się nawet 2000 krotnie).

W Polsce w wielu sklepach można dostać już świeżą kurkumę, której przepiękna barwa bardzo zachęca do używania jej w kuchni. Ćwierć łyżeczki (twoja dzienna dawka) przekłada się na 6mm świeżej kurkumy.


KURKUMA:
- ma działanie przeciwrakowe
- niszczy bakterię H. Pylori
- hamuje stany zapalne w organizmie
- była używana do posypywania ran i oparzeń
- działa silnie antyoksydacyjnie
- stosowana jest jako lek przeciw zakrzepom, chorobom mózgu (choroba Alzhaimera i Parkinsona)
- przyspiesza powrót do zdrowia po zabiegach chirurgicznych
- przeciwdziała chorobie zwyrodnieniowej stawów
-wspomaga nasz wzrok -  spowalnia rozwój katarakty
- łagodzi przebieg chorób reumatycznych
- uśmierza ból - zamiast tabletek przeciwbólowych warto sięgać po herbatkę ze świeżej kurkumy
- w randomizowanym badaniu klinicznym z grupą kontrolną placebo przeprowadzonym wśród pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego wykazano u ponad 50% pacjentów remisję choroby po miesiącu kuracji kurkuminą, co nie nastąpiło u ani jednego pacjenta przyjmującego placebo
- ułatwia pompujące ruchy woreczka żółciowego zapobiegające zastojowi żółci (badania wykazały, że ćwierć łyżeczki kurkumy powoduje skurczenie się woreczka i wypchnięcie z niego połowy zawartości)
- wspomaga proces oczyszczania wątroby
- przeprowadzono badania które jednoznacznie wskazują, na to, że spożywanie kurkumy pomaga regulować poziom insuliny we krwi i tym samym kontrolować poziom glukozy

Do czego można dodawać KURKUMĘ:
- świeżą możesz dodać do koktajlu, albo zetrzeć na tarce i dodać do każdego gotowanego dania (uwielbiam ją w połączeniu z czerwoną soczewicą albo w potrawkach z kalafiora)
- można przygotować z niej pastę i dodawać ją do złotego mleka (receptura poniżej)
- sprawdzi się też jako składnik naturalnych domowych maseczek (np. w połączeniu z miodem i olejem kokosowym)

Dania na blogu z KURKUMĄ:

SHOT Z KURKUMĄ SKOMPONOWANY PRZEZ PROFESORA STIGA BENGMARKA

100 ml dowolnego soku
1 łyżka mielonej  kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny

Mieszam wszystkie składniki i piję 1-2 razy dziennie.

ZŁOTE MLEKO, czyli wspaniały ajurwdyjski napój

pasta:
4 łyżki kurkumy (najlepiej organicznej)
1 łyżeczka imbiru 
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki mieszam z taką ilością wody, aby otrzymać pastę gęstości śmietany. Gotuję ją na małym ogniu ciągle mieszając i jeśli jest taka potrzeba dolewając wody przez około 8 minut. Zamykam ją w słoiku i przechowuję w lodówce.
Aby przygotować złote mleko nalewam do rondelka 1 szklankę mleka roślinnego, dodaję 1 łyżeczkę pasty z kurkumy (lub mniej - sam wyczuj proporcję), odrobinę ulubionego słodu u mnie daktylowy)  oraz 1/2 łyżeczki organicznego oleju kokosowego. Mleko podgrzewam nie doprowadzając do zagotowania. Popijam małymi łyczkami.

ŹRÓDŁA:

" Jak nie umrzeć przedwcześnie" Dr Michael H. Greger
" Żywność funkcjonalna" Thorsten Weiss, Jeny Bor
" Odżywianie dla zdrowia" Paul Pitchford
" The superfood bible"
" Food Farmacy " Lina Nertby Aurell & Mia Clase

Blog przy zielonym stole nie jest tylko jednym z tysięcy blogów o gotowaniu. Powstał z pasji do tworzenia zdrowych roślinnych receptur. Jeśli chcesz zmienić nawyki żywieniowe i czuć się z dnia na dzień lepiej to zachęcam Cie do wspólnego gotowania. Nie wiesz jak to zrobić? Napisz do mnie i umów się na pierwszą DARMOWĄ sesję coachingową. Twoje zdrowie jest w Twoich rękach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz