czwartek, 12 stycznia 2017

JAK ZROBIĆ DOMOWY BATON OWSIANY - (bez cukru, bez mąki, bez mleka)

Pyszny domowy owsiany baton - bez mleka, bez mąki i rafinowanego cukru.
Jeśli zaglądasz tutaj i gotujesz ze mną czasem to wiesz, że płatki owsiane traktuję po macoszemu. Nie lubię ich zbytnio, przejadły mi się jeszcze w podstawówce - w cudownych czasach, kiedy sklepowe słodycze nie były dostępne, bo po prostu nie było ich na półkach. 
Pamiętam jak dziś, że w moim spożywczaku leżały tylko batony czekoladopodobne, których serdecznie nie znosiłam, dlatego produkowałam słodycze w domu.  Były to ciasteczka owsiane, które składały się z wody, mleka, masła i płatków.




Dzisiejsza receptura , a w zasadzie efekt końcowy bardzo mi odpowiada - dzieci chętnie zapakowały solidne porcje do śniadaniówek.

CZEKOLADOWY BATON OWSIANY
- jeśli batony mają być bez glutenu użyjcie certyfikowanych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
- ciasto wychodzi niezbyt słodkie (można dodać więcej słodu)
- zamiast migdałów można użyć ulubionych orzechów 
- piekłam niskie ciasto w blaszce 20x30 cm 
- ciasto można polać gorzką czekoladą i ozdobić owocami 
2 szklanki górskich płatków owsianych, orkiszowych lub żytnich 
2 szklanki gorącego mleka roślinnego
1 szklanka migdałów
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki nasion chia
100ml syropu klonowego lub innego ulubionego słodu
3 łyżki kakao
2 łyżki masła orzechowego (może być z tego przepisu)
2 banany pokrojone w plasterki
1 gruszka lub jabłko pokrojone w kostkę

1. Piekarnik rozgrzewam do 180C, a blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
2. Płatki przekładam do miseczki, zalewam gorącym mlekiem i przykrywam szczelnie na 20 minut. 
3. Wszystkie składniki oprócz owoców przekładam do kielicha maszyny miksującej i krótko blenduję - migdały nie muszą się zmiksować na mąkę, wystarczy że będą odrobinę posiekane.  
4. Dodaję pokrojone owoce, przekładam ciasto do blaszki i piekę 30-35 minut.

6 komentarzy:

  1. Czym zastąpić banana?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy platki owsiane tez blendujemy? Bardzo mi sie podoba sklad batonikow. Tylko mam jedno pytanie odnosnie bananow. Czy nie sciemnieja w batonikach,jesli ich nie zjemy tego samego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu blendujemy razem wszystkie składniki oprócz owoców. Banany i gruszki na drugi dzień wyglądały u mnie bardzo dobrze. Pozdrawiam ciepło 😊

      Usuń
  3. Edytko, robiłam - przepyszne. Pozdr. Magda z Jeleniej gory

    OdpowiedzUsuń