niedziela, 8 stycznia 2017

3 SPOSOBY NA BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ

Budynie z kaszy jaglanej to pomysł nie tylko na jesienne i zimowe chłody - to doskonałe śniadanie, którym warto delektować się często niezależnie od pory roku. 
Ma ono wiele zalet - nasyci nas na kilka godzin, rozgrzeje i sprawi że nowy dzień rozpoczniemy od naprawdę wartościowego posiłku.
Zjedzenia porządnego śniadania nie powinno się bagatelizować, jednak w dzisiejszym zwariowanym świecie mamy coraz mniej czasu i dlatego często wybiegamy z domu bez posiłku, a niejednokrotnie pierwszą spożytą rzeczą jest kawa z drożdżówką. 
Tak być nie powinno, ponieważ to właśnie śniadanie daje nam moc i warto zdrowym  posiłkiem radośnie rozpocząć dzień.


Dlatego dzisiejsza moja propozycja jest bardzo prosta, wystarczy wszystkie składniki ugotować w jednym garnku i zblendować. Takie śniadanie można jeszcze ciepłe zapakować do słoika i zabrać do szkoły lub pracy - smakuje doskonale ciepłe jak i chłodne.

Na blogu znajdują się jeszcze dwie propozycje jaglanego budyniuczekoladowego i z mango.


3 SPOSOBY NA ROZGRZEWAJĄCE BUDYNIE Z JAGLANKI

- z podanych składników wychodzi 5 porcji budyniu
- budyń doskonale smakuje polany duszonymi, sezonowymi owocami

PROPOZYCJA 1 (Z DAKTYLAMI, KURKUMĄ, CYNAMONEM, KARDAMONEM, GOŹDZIKIEM I JABŁKIEM)
1/2 szklanki kaszy 
5 szklanek mleka roślinnego
10 daktyli eko
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 goździki
2 ziarna kardamonu
1/2 jabłka obranego i pokrojonego w kostkę
1 łyżka ulubionego masła orzechowego 

Do garnka włożyć kaszę - prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) - wypłukać ją dokładnie.
Przełożyć kaszę do garnka, dolać 2 szklanki mleka roślinnego i dodać daktyle, kurkumę, cynamon, goździki, kardamon i jabłko. Gotować, kasza będzie zupełnie miękka.
Wyjąć z kaszy kardamon i goździki i przełożyć ją do kielicha blendera - dodać masło orzechowe i dolać 2 lub 3 szklanki mleka i zmiksować na gęsty koktajl.
Jeśli chcemy uzyskać rzadszy budyń to należy dolać więcej mleka (i wtedy dodać ewentualnie więcej daktyli, jabłka i przypraw do gotowania).

PROPOZYCJA 2  (Z MORELAMI, JABŁKIEM I TAHINĄ)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
5 szklanek mleka roślinnego
5 moreli niesiarkowanych
2 jabłka
2 łyżki tahiny albo ulubionego masła orzechowego
1 łyżeczka cynamonu

Do garnka włożyć kaszę - prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) - wypłukać ją dokładnie.
Przełożyć kaszę do garnka, dolać 2 szklanki mleka roślinnego i dodać morele, jabłko i cynamon. Gotować, kasza będzie zupełnie miękka.

Przełożyć ją do kielicha blendera dodać tahinę i mleko (2 lub 3 szklanki) i zmiksować.
Jeśli chcemy uzyskać rzadszy budyń to należy dolać więcej mleka (i wtedy dodać ewentualnie więcej moreli i cynamonu do gotowania).

PROPOZYCJA 3 (Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ I IMBIREM)
1/2 szklanki  kaszy jaglanej
5 szklanek mleka roślinnego
10 śliwek suszonych
2 plasterki imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu 

Do garnka włożyć kaszę - prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) - wypłukać ją dokładnie.
Przełożyć kaszę do garnka, dolać 2 szklanki mleka roślinnego i dodać śliwki suszone, imbir, kurkumę i cynamon. Gotować, kasza będzie zupełnie miękka.
Przełożyć kaszę do kielicha blendera, dolać 2 lub 3 szklanki mleka i zmiksować ją na gładki budyń.
Jeśli chcemy uzyskać rzadszy koktajl to należy dolać więcej mleka (i wtedy dodać ewentualnie więcej daktyli, jabłka i przypraw do gotowania).

9 komentarzy:

  1. Świetny pomysł. Czy zmiksować w malakserze oznacza użycie tego wiatraczka z ostrzami, czy chodzi o użycie tego wysokiego kielicha blendera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Chodzi o kielich blendera. Już poprawione. Pozdrawiam i smacznego budyniu życzę 😊

      Usuń
  2. Moja corka lubi wersje truskawkowa;) ugotowana kasze miksuje z truskawkami( teraz uzywam mrozonych) a syn lubi tez czekolasowa wersje;) do kaszy z mlekiem roslinnym dodaje kakao i dosladzam daktylami:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pape Lulu- wersja truskawkowa zapisana do wypróbowania 😊

      Usuń
  3. Budynie wedlug Twojego przepisu smakuja oblednie. Zwlaszcza ten z mango :-). Skorzystam z nowych przepisow. Tylko dam mniej mleka. Uwielbiam geste buynie z jaglanki. Ile powinnam dodac mleka,do rozrobienia budyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu ten budyń jest bardzo gęsty. Jeśli chcesz taki niemal do krojenia to dodaj potem do miksowania 1 szklankę mleka zamiast dwóch 😊 usciskuje Cię

      Usuń
  4. Jak długo można przechować w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja staram się nie przechowywać budyniu jaglanego w lodówce. Najlepiej smakuje nam świeżo przygotowany. Czasem posypuje go obficie sezonowymi owocami.

      Usuń
    2. Ja staram się nie przechowywać budyniu jaglanego w lodówce. Najlepiej smakuje nam świeżo przygotowany. Czasem posypuje go obficie sezonowymi owocami.

      Usuń