wtorek, 14 czerwca 2016

CIASTKA MIGDAŁOWO-KOKOSOWE

Szybka receptura na ciastka, które doskonale sprawdzą się podczas podróży. Kilka zdrowych składników jak zwykle bez glutenu, rafinowanego cukru i nabiału. 
Masa ciasteczkowa jest pyszna na surowo, więc można użyć jej do przygotowania trufli bez pieczenia. Wystarczy, że utoczycie, kuleczki, które obtoczycie w sezamie lub kakao. 

Pieczcie i wyruszajcie w plener, wakacje już za pasem.




CIASTKA MIGDAŁOWO-KOKOSOWE
-zamiast płatków owsianych można dać jaglane
- masa ta doskonale nadaje się na trufle 
- ciasteczka można przyozdobić migdałem, albo orzeszkiem włoskim
200g migdałów
200 wiórek kokosowych
250g daktyli 
50g płatków owsianych (jeśli nie jecie glutenu wybierzcie certyfikowane z symbolem przekreślonego kłosa)
2 łyżki kakao
szczypta soli himalajskiej
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka cukru kokosowego
kilka łyżek mleka roślinnego (dodajcie 2 łyżki, więcej tylko wtedy gdyby ciasteczka nie chciały się zlepiać).

1. Rozgrzewam piekarnik do 180C. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.

2. Wszystkie składniki miksuję na gładką masę w blenderze o dużej mocy.

2. Na blaszce układam ciasteczka. Piekę je ok. 20 minut.

3 komentarze: