niedziela, 10 kwietnia 2016

ZIELONY BUDYŃ Z CHLORELLĄ

Czasem gdy jestem w biegu i już zupełnie nie mam pomysłu na posiłek, a chcę mieć coś zdrowego pod ręką to miksuję kilka składników na pyszny zielony koktajl
Zazwyczaj dodaję do niego siemię lniane,  czasem sypnę też trochę kaszy jaglanej, kilka kiełków (które hoduję ostatnio sama w doniczkach), buraka (może być pieczony), albo dodam liść kapusty. 

Koktajl da się zrobić z każdej niemal rośliny  (rośnie u nas dużo jadalnych chwastów - opowiada o tym Łukasz Łuczaj w swojej książce: "Dzikie rośliny jadalne Polski")
W tym roku mieliśmy już pierwsze zbiory maleńkich pokrzyw, które zjedliśmy z sałatą i oczywiście z koktajlem. Za chwilkę będzie mniszek lekarski, którego też możemy zajadać w sałatkach, albo miksować.

Dzięki włączeniu zielonych koktajli i zielono-listnych roślin do diety mamy  duże szanse na zachowanie właściwego ph, a równowaga kwasowo-zasadowa to podstawa prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Tak niewiele wysiłku trzeba, aby zmiksować pyszny, zielony i zdrowy posiłek. Najtrudniej jest zacząć...później receptury już same przychodzą do głowy:).


Do dzisiejszego gęstego koktajlu/budyniu dodałam chlorellę, która jest zieloną, jednokomórkową mikroalgą. Jest ona rośliną bardzo bogatą w chlorofil (wspominałam o nim w tym wpisie) i ma niespotykanie wysoką zawartość składników odżywczych (jest gęsta odżywczo). Dostarcza nam wszystkich witamin z grupy B, witaminy C i E, oraz sporo betakarotenu, żelaza, magnezu i mikroelementów. Znajdziemy w niej wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 - bardzo zdrowych i potrzebnych w diecie, oraz aż 60% białka.

Chlorella odtruwa organizm, dlatego powinniśmy przyjmować ją w dużych ilościach. Pamiętajmy jednak o tym, aby  oczyszczając się pić dużo wody, która pomoże wypłukać toksyny. Jeśli jecie ryby pływające w morzach to warto po takim posiłku przyjąć kilka tabletek chlorelli (usuwa ona rtęć w 99%).
 
Chlorella ma bardzo pozytywny wpływ na pracę naszej tarczycy i produkowanie przez nią hormonów.

Ta wspaniała zielona roślina utrzymuje w zdrowiu nasze jelito grube, wspierając proces trawienia. Wzmacnia też  układ immunologiczny. Mam nadzieję, że te wszystkie informacje zachęcą was do tego, aby sięgnąć po piękny zielony budyń:)


ZIELONY BUDYŃ  Z CHLORELLĄ

1 duże i dojrzałe mango
1 bardzo duże, miękkie awokado Hass, albo 2 mniejsze
2 tabletki chlorelli, albo 1 łyżka sproszkowanej
garść ulubionej sałaty, lub szpinaku
2 łyżki siemienia lnianego
3/4 szklanki wody.

Wszystkie składniki miksuję na gładki budyń. Podaję w szklaneczkach, ozdobiony siemieniem lnianym. Smacznego:)

 
 

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki za komentarz. Będzie coraz bardziej zielono :)

      Usuń
  2. Brzmi super, wyprónuję chętnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Wyglada super apetycznie. Przepis z pewnoscia wyprobuje :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Maria dziękuję za komentarz. Daj znać czy budyń Ci smakował. Pozdrawiam

      Usuń