poniedziałek, 2 czerwca 2014

WARZYWA ŚRÓDZIEMNOMORSKIE

Cały bukiet sezonowych warzyw zamknięty w jednej pysznej potrawie. Zapraszam na cukinię i kabaczki, zielony groszek i pyszne pomidory. Smak dopełniają czarne oliwki. Jak dla mnie jest to danie doskonałe i gotuję jeden duży garnek, który starcza na dwa dni. 
Jeśli zamkniecie te warzywka w słoiku,zaraz po ugotowaniu, to spokojnie możecie przechowywać je w lodówce przez 5 dni...jeśli wytrzymacie.



WARZYWA ŚRÓDZIEMNOMORSKIE

2 małe cebule 
500 g bakłażana
500 g cukinii
2 papryki (jedna żółta, druga zielona)
2 puszki pomidorów bez skórki
garść zielonego świeżego groszku (można pominąć)
łyżka oleju kokosowego
listek laurowy
łyżeczka tymianku świeżego
łyżeczka świeżej bazylii
2 gałązki natki pietruszki
sól i czarny pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
50 g czarnych oliwek (dodajemy je w połowie gotowania)

1. Zaczynam od pokrojenia wszystkich warzyw: cebulkę, cukinię , bakłażana i paprykę kroję w kostkę. Czosnek w plasterki

2. Do dużego garnka wkładam łyżkę oleju kokosowego, gałązki natki pietruszki, listek laurowy i warzywa. Obsmażam wszystko na dużym ogniu przez krótką chwilkę, ciągle mieszając.

3. Dodaję pomidory, odrobinę wody (pół kubka) oraz resztę przypraw (bez bazylii) i duszę przez 20 minut.

4. Po 20 minutach dokładam oliwki i duszę wszystko do miękkości. Na koniec solę i doprawiam pieprzem. Na talerzach posypuję świeżymi listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz