niedziela, 1 czerwca 2014

PLACKI Z PIECZONYCH BURAKÓW I KASZY JAGLANEJ


Jakiś czas temu moja koleżanka Magda poczęstowała mnie pysznymi plackami z buraków. Przepis podała mi "na oko", więc dopasowałam go do tego co jemy i oto są: pyszne placki z pieczonych buraków i kaszy jaglanej. Dziękuję Madziu:)



PLACKI Z PIECZONYCH BURAKÓW I KASZY JAGLANEJ

2 duże buraki
pół kubka ugotowanej kaszy jaglanej (można dać trochę więcej)
2 kopiaste łyżki pestek słonecznika
2 łyżki siemienia zmiksowanego i zmieszanego z 3-4 łyżkami wody
mąka ryżowa, kukurydziana lub jaglana (może być mieszanka tych mąk) - 2,3 łyżki
sól
pieprz
majeranek - 1 łyżeczka
szczypta kurkumy
olej kokosowy 

1. Buraki myję dokładnie, osuszam i zawijam w folię aluminiową. Nastawiam piekarnik na 200 C i piekę je do miękkości (ok 30 minut).

2. Po upieczeniu i ostudzeniu buraków obieram je ze skóry i ścieram na tarce do miski.

3. Pestki słonecznika delikatnie podprażam na patelni i dodaję do buraków.

4. Dodaję kaszę jaglaną, mąkę (tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję), siemię, łyżeczkę majeranku, szczyptę kurkumy oraz sól i pieprz do smaku.

5. Smażę niewielkie placuszki na oleju kokosowym i osuszam je ręcznikiem papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz