Nadchodzi czas mocy, czas zieleniny i szalonego miksowania. W tym roku pierwszy raz w moich zielonych koktajlach lądują nie tylko świeże warzywa, ale też zielony proszek z chlorelli, trawy jęczmiennej i spiruliny.
Zielone koktajle są niezwykle cennym dodatkiem w naszej diecie i doskonale oczyszczają i odciążają nasz układ trawienny.
Moja znajoma Evelina z bloga VEGAN ISLAND przygotowała niesamowite wyzwanie PIJ SMOOTHIE, które potrwa tylko 7 dni, do którego chciałam Was bardzo zachęcić. Sama biorę w nim udział z wielką radością.
Dzięki niemu wprowadzisz do swojego menu więcej owoców i warzyw. Koniecznie dołączcie już dziś: tu znajdziecie więcej informacji.
Zebrałam specjalnie dla Was zestawienie kilku moich ulubionych koktajli. Wszystkie mają ogromną moc i warto przygotować je kilka razy w tygodniu.
Zanim zaczniesz miksować
1. Pamiętaj, że przygotowanie
zielonego koktajlu jest proste i przyjemne – znajdź ulubione smaki swoje i
całej rodziny – nie zniechęcajcie się po pierwszych próbach.
2. Kupując warzywa do koktajlu,
pamiętajmy, aby w miarę możliwości wybierać te z ekologicznej uprawy.
3. Zielony koktajl możemy przygotować
z rukoli, szpinaku, jarmużu, naci buraka, kapusty bok choy, naci marchewki,
zielonej (i każdej innej) sałaty, natki rzodkiewki, listków kalarepki, kapusty,
natki pietruszki, łodyg selera naciowego oraz jego listków i wielu innych roślin.
4. Warto zainteresować się
jadalnymi chwastami i ziołami, które też doskonale smakują w koktajlu: w maju
zerwijmy pierwsze listki pokrzywy, potem mniszka, miksujmy lubczyk, koper
włoski, bazylię, melisę i miętę.
5. Przygotowując zielone koktajle,
zmieniajmy rodzaje zielonych roślin, ponieważ zawierają one śladowe ilości
alkaloidów, które w niewielkich ilościach nam nie szkodzą, spożywane jednak
codziennie mogą się skumulować i spowodować objawy zatrucia.
6. Wybierzmy siedem swoich
ulubionych roślin i stosujmy je na zmianę – po jednej na każdy dzień tygodnia.
7. Planowanie zakupów i
wcześniejsze przygotowanie zielonych roślin jest bardzo ważne, dlatego zadbajmy
o to, aby w lodówce zawsze dostępna była zielenina, najlepiej umyta i zawinięta
w papierowy ręcznik.
8. Jeśli mamy w lodówce
przygotowane i umyte wcześniej zielone rośliny, zmiksowanie koktajlu zajmuje
nie dłużej niż pięć minut. Ja zawsze mam w lodówce 3 słoiki gotowe do zmiksowania - zajrzyjcie na mój instagram.
9. Do miksowania warto zapraszać
dzieci. Pozwalajmy im tworzyć własne receptury. Zapewne na początku większą
część ich koktajlu będą stanowiły owoce – pozwólmy im dodawać tyle zielonych
liści, na ile będą miały ochotę – do smaku chlorofilu trzeba się przyzwyczaić.
10. Do koktajlu warto dodać
odrobinę zdrowego tłuszczu (np. siemienia lnianego lub oleju z siemienia
lnianego), który pomoże w przyswojeniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
tj. A, D, E i K.
11. Zielony koktajl to doskonały
posiłek, który raz na jakiś czas możemy wzbogacić o superpokarmy: inulinę,
korzeń maca, karob, chia, awokado, imbir, orzechy (wcześniej namoczone),
chlorellę lub spirulinę.
12. Jeśli chcemy, aby nasz koktajl
był bardziej energetyczny, dodajmy do niego kilka łyżek kaszy jaglanej,
gryczanej, komosy ryżowej albo brązowego ryżu.
13. Kupujmy warzywa i owoce,
kierując się impulsami – gdy zobaczymy piękną nać marchewki lub soczyste
brzoskwinie i przyjdzie nam ochota na pyszny koktajl, kupmy je i zmiksujmy.
14. Pamiętajmy, aby nie wypijać
zielonych koktajli duszkiem – delektujmy się nimi, pijmy małymi łyczkami,
dokładnie mieszając je ze śliną (znajdują się w niej odpowiednie enzymy, które
już w jamie ustnej rozpoczynają trawienie).
15. Picie zielonych koktajli jest
nie tylko zdrowe, ale też bardzo praktyczne – taki koktajl możemy przygotować
na cały dzień i zabrać go ze sobą do pracy czy na uczelnię.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper zestawienie! Miksujemy na zielono <3
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊miksujemyyyy😊
UsuńDziękuję 😊miksujemyyyy😊
Usuń