niedziela, 14 maja 2017

CIASTECZKA MIGDAŁOWE Z MAKIEM (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, BEZ CUKRU)

Proste ciasteczka migdałowe z makiem sprawdzą się  doskonale w roli szybkiej przekąski, albo zdrowego, słodkiego wsadu do śniadaniówki. 
Są chrupiące i nie za słodkie. Można przełożyć je ulubioną marmoladą. Doskonale nadają się do przechowywania przez kilka dni w słoiku.

CIASTECZKA MIGDAŁOWE Z MAKIEM (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, BEZ CUKRU)
- opcjonalnie można dodać do ciastek 100g posiekanej gorzkiej czekolady

100g mąki z ciecierzycy
100g mąki kukurydzianej
50g mąki ryżowej
200g migdałów zmielonych na mąkę
100ml syropu klonowego lub daktylowego
100ml mleka roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżki maku
1. Wszystkie składniki (oprócz skórki z limonki i maku) wkładam do kielicha maszyny miksującej. Blenduję na gładką masę. Wykładam do miski, dodaję mak oraz skórkę z limonki, mieszam dokładnie.

2. Powstałą masę rozwałkowuję i wycinam z niej ciasteczka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz