Proste ciasteczka migdałowe z makiem sprawdzą się doskonale w roli szybkiej przekąski, albo zdrowego, słodkiego wsadu do śniadaniówki.
Są chrupiące i nie za słodkie. Można przełożyć je ulubioną marmoladą. Doskonale nadają się do przechowywania przez kilka dni w słoiku.
- opcjonalnie można dodać do ciastek 100g posiekanej gorzkiej czekolady
100g mąki z ciecierzycy
100g mąki kukurydzianej
50g mąki ryżowej
200g migdałów zmielonych na mąkę
100ml syropu klonowego lub daktylowego
100ml mleka roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżki maku
1. Wszystkie składniki (oprócz skórki z limonki i maku) wkładam do kielicha maszyny miksującej. Blenduję na gładką masę. Wykładam do miski, dodaję mak oraz skórkę z limonki, mieszam dokładnie.
2. Powstałą masę rozwałkowuję i wycinam z niej ciasteczka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz