Kulki owsiano-orzechowe to jedne z naszych ulubionych słodyczy, dlatego powstaje wiele nowych wersji przepisu, a te najlepsze (czytaj takie, które każde moje dziecko zjadło bez marudzenia) lądują na blogu.
Dzisiejsza receptura jest ekspresowa - wkładasz wszystkie składniki do kielicha maszyny miksującej i za chwilkę lepisz 35 malutkich kuleczek, takich w sam raz na jeden kęs.
Uwielbiam takie słodycze, których skład to dosłownie 3-4 produkty (noo... nie licząc soli i cynamonu).
Jeśli macie ochotę i lubicie to możecie obtoczyć je w posiekanych orzechach, kakao, karobie, albo w wiórkach kokosowych.
Uwielbiam takie słodycze, których skład to dosłownie 3-4 produkty (noo... nie licząc soli i cynamonu).
Jeśli macie ochotę i lubicie to możecie obtoczyć je w posiekanych orzechach, kakao, karobie, albo w wiórkach kokosowych.
KULKI OWSIANO- ORZECHOWE
- otrzymacie 35 małych kuleczek (takich na jeden kęs)
- otrzymacie 35 małych kuleczek (takich na jeden kęs)
10 świeżych daktyli (nie zapomnij wyjąc z nich pestek)
5 kopiastych łyżek ulubionego masła orzechowego (takiego bez oleju palmowego - najlepiej hand made)
4 łyżki płatków owsianych (jeśli jesteś na diecie bez glutenu to koniecznie użyj tych certyfikowanych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu)
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki oleju kokosowego (koniecznie tłoczonego na zimno)
Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję, aż wszystkie składniki się połączą.
Inne przepisy na pyszne kulki znajdziecie tutaj:
trufle owsiano-kokosowe
trufle z mango i kokosa
trufle z nerkowców i migdałów
Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję, aż wszystkie składniki się połączą.
Inne przepisy na pyszne kulki znajdziecie tutaj:
trufle owsiano-kokosowe
trufle z mango i kokosa
trufle z nerkowców i migdałów
Kulki genialne. Bardzo nam smakowaly. Przepis do powtorzenia :-).
OdpowiedzUsuńSuper ❤☺
OdpowiedzUsuń