Kolejna wersja pysznych, zdrowych ciasteczek, które są wynikiem połączenia ciecierzycy i jaglanki pozostałej ze śniadania.
W mojej głowie wciąż powstają nowe, słodkie receptury, ponieważ dzieci ciągle wysoko stawiają poprzeczkę jeśli chodzi o zdrowe słodycze.
Mam wrażenie, że im częściej coś nowego tworzę, tym więcej mam pomysłów.
Mam nadzieję, że każdy PRZY ZIELONYM STOLE znajdzie coś dla siebie.
Mamy szerokie spektrum wyboru - możemy sięgać po pączki, herbatniki i ciastka z białej mąki...i iść tam gdzie nas zaprowadzą.
Wszystko zależy od tego gdzie jesteśmy i czego potrzebujemy. Nic nie jest ostateczne, a zmiana zawsze jest w zasięgu naszej ręki.
Możemy też małymi krokami zapraszać zdrowie i dobre nawyki do naszych stołów, powoli, niczego nie pospieszając, słuchając tego co mówi nasze ciało, obserwując siebie z uwagą...
CIASTECZKA Z CIECIORKI, JAGLANKI I SUSZONYCH ŚLIWEK
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
400g ugotowanej cieciorki (albo cieciorki ze słoika)
150g suszonych śliwek dobrej jakości
3 łyżki kakao lub karobu
50 ml syropu klonowego lub innego ulubionego słodu
szczypta soli
POLEWA:
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
do posypania: niełuskany sezam, płatki kokosowe
1.Piekarnik rozgrzewam do 180C, a blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
2. Wszystkie składniki na ciasteczka przekładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na bardzo gęstą masę.
3. Formuję małe ciasteczka i układam na blaszce. Piekę je 20 minut.
4. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym i polewam nią ciasteczka. Posypuję je obficie niełuskanym sezamem i ozdabiam płatkami kokosowymi.
Ciekawy skład, jestem ciekawa jak smakują
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Zachęcam do wypróbowania receptury.
UsuńSą pyszne. Zachęcam do wypróbowania receptury.
UsuńCiekawe czy z maszynki da się je wyciskać...
OdpowiedzUsuńCiekawe czy da się je wycisnąc maszynką? Chyba będę musiała sama sprawdzić!
OdpowiedzUsuńMatko jedyna! Olot pełny. Przepyszne są
OdpowiedzUsuń