wtorek, 18 kwietnia 2017

ZUPA Z BOCZNIAKÓW I SZPINAKU Z KOKOSOWĄ NUTĄ (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA)

Zamysł był taki, aby zrobić szybko gulasz z boczniaków a wyszła zupa
Niby na pierwszy rzut oka dziwne połączenie - boczniaki i kokos - dało wspaniały efekt smakowy. Dla mnie to kolejny znak, że w kuchni nie ma granic. Czasem zestawiając ze sobą zupełnie wydawałoby się nie pasujące smaki otrzymamy efekt końcowy z którego nasze kubki smakowe będą bardzo zadowolone.





ZUPA Z BOCZNIAKÓW I SZPINAKU Z KOKOSOWĄ NUTĄ
3 marchewki pokrojone w półplasterki
500g boczniaków pokrojonych na małe kawałki
1 szalotka pokrojona w kostkę
150 g szpinaku umytego i posiekanego na niezbyt małe kawałki
1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
1 łyżka przecieru pomidorowego dobrej jakości
1/2 chili pokrojonego w plasterki
1 łyżka czubrycy czerwonej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy 
1 puszka mleka kokosowego - 400 ml 
1-2 łyżki oleju kokosowego
sól i pieprz do smaku

1. Na oleju kokosowym podsmażam wszystkie przyprawy przez bardzo krótką chwilę i dodaję marchewkę razem z szalotką - duszę mieszając minutę. 
Dodaję pokrojone boczniaki. Duszę 3 minuty mieszając i dolewam dwie szklanki przegotowanej wody. Wszystko gotuję aż warzywa będą miękkie.
2. Dolewam mleko kokosowe i dorzucam przecier pomidorowy. Gotuję przez chwilkę. Na koniec przyprawiam według gustu i na ostatnią minutę gotowania dodaję szpinak.
SMACZNEGO  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz