HUMMUS Z PIECZONĄ DYNIĄ I PAPRYKĄ

Nie mogę napatrzeć się na te piękne, pomarańczowe dynie na straganach. Prawdziwe królowe jesieni...Najchętniej kupiłabym wszystkie:)
Bardzo lubię dynię Hokkaido, ale ostatnio zostałam zachęcona przez znajomą, aby poszerzyć swoje dyniowe horyzonty i spróbowałam dyni bananowej. Pychota! 
Lubię prostotę w kuchni i dynię zazwyczaj piekę i zjadam prosto z blachy. W tym hummusie połączyłam ją z pieczoną papryką. Smak rewelacyjny. Na pewno będę wracała do niego wielokrotnie tej jesieni.
Hummus dołączam do Festiwalu Dyni, o którym przeczytacie tutaj.


HUMMUS Z PIECZONĄ DYNIĄ I PAPRYKĄ
smakuje wyśmienicie z tym krakersem i tymi naleśnikami:)
400 gramów  ugotowanej cieciorki 
1 mała dynia Hokkaido przekrojona na pół i pozbawiona pestek
1 papryka przekrojona na pół i bez pestek
pół kubka suszonych pomidorów razem z oliwą
2 lub 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki kminku
sól

1. Rozgrzewam piekarnik do 180C i piekę dynię i paprykę przez 30 minut. Przed pieczeniem lekko je solę i skrapiam oliwą.

2. Po wystudzeniu warzyw wszystkie składniki miksuję na gładką masę doprawiając do smaku. Jeśli nie lubicie kminku to dodajcie słodką paprykę lub inne ulubione przyprawy. Smacznego!

Etykiety: , ,