Sałatka mocno orzeźwiająca, rewelacyjna na ten gorący czas. Połączenie soczyście zielonych listków jarmużu z intensywną czerwienią pomidorów barrrrdzo do mnie przemawia. Dodatek cebuli i odrobiny octu balsamicznego do sosu fajnie podkręca jej smak:)
SAŁATKA Z JARMUŻU I BOTWINY
5 liści jarmużu
5 dużych liści botwiny
2 pomidory
1 cebula
pół słoika suszonych pomidorów
1 mała marchewka
SOS:
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oregano
szczypta soli
1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
1. Listki myję dokładnie i kroję lub rwę na małe kawałki. Pomidory po umyciu kroję w kostkę, a cebulkę w plasterki. Suszone pomidory siekam na mniejsze kawałki, a marchewkę tnę na paski specjalną skrobaczką . Jeśli jej nie macie, to zetrzyjcie ją na tarce o grubych oczkach, lub pokrójcie w cienkie słupki.
2. Wszystko warstwowo układam w misce i polewam sosem. Przed podaniem mieszam dokładnie. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz