poniedziałek, 4 sierpnia 2014

PESTO Z JARMUŻU I NATKI PIETRUSZKI



Zapraszam dzisiaj na wyraziste w smaku i oczywiście ZIELONE pesto z jarmużu, natki pietruszki i migdałów. Sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, ale też jako dodatek do makaronu lub kasz. Jarmuż rządzi w naszej kuchni:) Już wkrótce podam przepis na prostą sałatkę z nim właśnie w roli głównej.
Jeśli już piszę o aktorze pierwszoplanowym w naszej kuchni (PAN JARMUŻ!!!), to chciałabym was wszystkich zaprosić na stronę moich znajomych Doroty i Rafała Kwietniewskich, którzy stworzyli we Wrocławiu cudowny teatr dla początkujących. TUTAJ możecie zobaczyć co się już tam działo...a działo się naprawdę dużo. Odbyły się już dwie premiery, a wszystko to na deskach  dawnego Teatru Kalambur , a obecnie Wrocławskiego Centrum Twórczości Dziecka przy ulicy Kuźniczej 29a.
Pesto, które przygotujecie z jarmużu jest tak wyraziste w smaku, jak wyrazisty i pełen mocy i dobrych emocji jest ten projekt. 






PESTO Z JARMUŻU I NATKI PIETRUSZKI
5 dorodnych liści jarmużu
1 pęczek natki pietruszki
4 gałązki bazylii 
1 kubek migdałów
1 łyżka pestek dyni
1/2 kubka sezamu niełuskanego
1/2 słoiczka suszonych pomidorów (tak ok 6 sztuk)
2 duże ząbki czosnku
pół cytryny - wyciśnięty z niej sok
1/3 kubka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
płaska łyżeczka słodkiej papryki
można dodać odrobinę octu balsamicznego

1. Roślinki myje dokładnie i osuszam. Wkładam z resztą składników do kielicha blendera i miksuję na pastę. Jeśli jest za gęsta to dodaję jeszcze odrobinkę oliwy. Dodaję sól i pieprz do smaku. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz