Pyszny domowy owsiany baton - bez mleka, bez mąki i rafinowanego cukru.
Jeśli zaglądasz tutaj i gotujesz ze mną czasem to wiesz, że płatki owsiane traktuję po macoszemu. Nie lubię ich zbytnio, przejadły mi się jeszcze w podstawówce - w cudownych czasach, kiedy sklepowe słodycze nie były dostępne, bo po prostu nie było ich na półkach.
Pamiętam jak dziś, że w moim spożywczaku leżały tylko batony czekoladopodobne, których serdecznie nie znosiłam, dlatego produkowałam słodycze w domu. Były to ciasteczka owsiane, które składały się z wody, mleka, masła i płatków.
Dzisiejsza receptura , a w zasadzie efekt końcowy bardzo mi odpowiada - dzieci chętnie zapakowały solidne porcje do śniadaniówek.
CZEKOLADOWY BATON OWSIANY
- jeśli batony mają być bez glutenu użyjcie certyfikowanych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
- ciasto wychodzi niezbyt słodkie (można dodać więcej słodu)
- zamiast migdałów można użyć ulubionych orzechów
- piekłam niskie ciasto w blaszce 20x30 cm
- ciasto można polać gorzką czekoladą i ozdobić owocami
- ciasto wychodzi niezbyt słodkie (można dodać więcej słodu)
- zamiast migdałów można użyć ulubionych orzechów
- piekłam niskie ciasto w blaszce 20x30 cm
- ciasto można polać gorzką czekoladą i ozdobić owocami
2 szklanki górskich płatków owsianych, orkiszowych lub żytnich
2 szklanki gorącego mleka roślinnego
1 szklanka migdałów
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki nasion chia
100ml syropu klonowego lub innego ulubionego słodu
3 łyżki kakao
2 łyżki masła orzechowego (może być z tego przepisu)
2 banany pokrojone w plasterki
1 gruszka lub jabłko pokrojone w kostkę
1. Piekarnik rozgrzewam do 180C, a blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
2. Płatki przekładam do miseczki, zalewam gorącym mlekiem i przykrywam szczelnie na 20 minut.
3. Wszystkie składniki oprócz owoców przekładam do kielicha maszyny miksującej i krótko blenduję - migdały nie muszą się zmiksować na mąkę, wystarczy że będą odrobinę posiekane.
4. Dodaję pokrojone owoce, przekładam ciasto do blaszki i piekę 30-35 minut.
4. Dodaję pokrojone owoce, przekładam ciasto do blaszki i piekę 30-35 minut.
Czym zastąpić banana?
OdpowiedzUsuńAnanasem, jabłkiem, gruszką😊
UsuńCzy platki owsiane tez blendujemy? Bardzo mi sie podoba sklad batonikow. Tylko mam jedno pytanie odnosnie bananow. Czy nie sciemnieja w batonikach,jesli ich nie zjemy tego samego dnia?
OdpowiedzUsuńMarysiu blendujemy razem wszystkie składniki oprócz owoców. Banany i gruszki na drugi dzień wyglądały u mnie bardzo dobrze. Pozdrawiam ciepło 😊
UsuńEdytko, robiłam - przepyszne. Pozdr. Magda z Jeleniej gory
OdpowiedzUsuńMagda cieszę się że Wam smakowało. Do zobaczenia.
Usuń