Budynie z kaszy jaglanej to pomysł nie tylko na jesienne i zimowe chłody - to doskonałe śniadanie, którym warto delektować się często niezależnie od pory roku.
Ma ono wiele zalet - nasyci nas na kilka godzin, rozgrzeje i sprawi że nowy dzień rozpoczniemy od naprawdę wartościowego posiłku.
Zjedzenia porządnego śniadania nie powinno się bagatelizować, jednak w dzisiejszym zwariowanym świecie mamy coraz mniej czasu i dlatego często wybiegamy z domu bez posiłku, a niejednokrotnie pierwszą spożytą rzeczą jest kawa z drożdżówką.
Tak być nie powinno, ponieważ to właśnie śniadanie daje nam moc i warto zdrowym posiłkiem radośnie rozpocząć dzień.
Tak być nie powinno, ponieważ to właśnie śniadanie daje nam moc i warto zdrowym posiłkiem radośnie rozpocząć dzień.
Dlatego dzisiejsza moja propozycja jest bardzo prosta, wystarczy wszystkie składniki ugotować w jednym garnku i zblendować. Takie śniadanie można jeszcze ciepłe zapakować do słoika i zabrać do szkoły lub pracy - smakuje doskonale ciepłe jak i chłodne.
3 SPOSOBY NA ROZGRZEWAJĄCE BUDYNIE Z JAGLANKI
- z podanych składników wychodzi 5 porcji budyniu
- budyń doskonale smakuje polany duszonymi, sezonowymi owocami
PROPOZYCJA 1 (Z DAKTYLAMI, KURKUMĄ, CYNAMONEM, KARDAMONEM, GOŹDZIKIEM I JABŁKIEM)
1/2 szklanki kaszy
5 szklanek mleka roślinnego
10 daktyli eko
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 goździki
2 ziarna kardamonu
1/2 jabłka obranego i pokrojonego w kostkę
1 łyżka ulubionego masła orzechowego
Do garnka włożyć kaszę - prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) - wypłukać ją dokładnie.
1/2 jabłka obranego i pokrojonego w kostkę
1 łyżka ulubionego masła orzechowego
Do garnka włożyć kaszę - prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) - wypłukać ją dokładnie.
Przełożyć kaszę do garnka, dolać 2 szklanki mleka roślinnego i dodać daktyle, kurkumę, cynamon, goździki, kardamon i jabłko. Gotować, aż kasza będzie zupełnie miękka.
Wyjąć z kaszy kardamon i goździki i przełożyć ją do kielicha blendera - dodać masło orzechowe i dolać 2 lub 3 szklanki mleka i zmiksować na gęsty koktajl.
Jeśli chcemy uzyskać rzadszy budyń to należy dolać więcej mleka (i wtedy dodać ewentualnie więcej daktyli, jabłka i przypraw do gotowania).
PROPOZYCJA 2 (Z MORELAMI, JABŁKIEM I TAHINĄ)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
5 szklanek mleka roślinnego
5 moreli niesiarkowanych
5 moreli niesiarkowanych
2 jabłka
2 łyżki tahiny albo ulubionego masła orzechowego
1 łyżeczka cynamonu
Do garnka włożyć kaszę - prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) - wypłukać ją dokładnie.
PROPOZYCJA 3 (Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ I IMBIREM)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
Do garnka włożyć kaszę - prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) - wypłukać ją dokładnie.
Przełożyć kaszę do garnka, dolać 2 szklanki mleka roślinnego i dodać morele, jabłko i cynamon. Gotować, aż kasza będzie zupełnie miękka.
Przełożyć ją do kielicha blendera dodać tahinę i mleko (2 lub 3 szklanki) i zmiksować.
Jeśli chcemy uzyskać rzadszy budyń to należy dolać więcej mleka (i wtedy dodać ewentualnie więcej moreli i cynamonu do gotowania).
PROPOZYCJA 3 (Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ I IMBIREM)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
5 szklanek mleka roślinnego
10 śliwek suszonych
2 plasterki imbiru1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
Do garnka włożyć kaszę - prażyć 2 minuty ciągle mieszając (powinna lekko pachnieć orzechami) - wypłukać ją dokładnie.
Przełożyć kaszę do garnka, dolać 2 szklanki mleka roślinnego i dodać śliwki suszone, imbir, kurkumę i cynamon. Gotować, aż kasza będzie zupełnie miękka.
Przełożyć kaszę do kielicha blendera, dolać 2 lub 3 szklanki mleka i zmiksować ją na gładki budyń.
Jeśli chcemy uzyskać rzadszy koktajl to należy dolać więcej mleka (i wtedy dodać ewentualnie więcej daktyli, jabłka i przypraw do gotowania).
Świetny pomysł. Czy zmiksować w malakserze oznacza użycie tego wiatraczka z ostrzami, czy chodzi o użycie tego wysokiego kielicha blendera?
OdpowiedzUsuńWitaj. Chodzi o kielich blendera. Już poprawione. Pozdrawiam i smacznego budyniu życzę 😊
UsuńMoja corka lubi wersje truskawkowa;) ugotowana kasze miksuje z truskawkami( teraz uzywam mrozonych) a syn lubi tez czekolasowa wersje;) do kaszy z mlekiem roslinnym dodaje kakao i dosladzam daktylami:D
OdpowiedzUsuńPape Lulu- wersja truskawkowa zapisana do wypróbowania 😊
UsuńBudynie wedlug Twojego przepisu smakuja oblednie. Zwlaszcza ten z mango :-). Skorzystam z nowych przepisow. Tylko dam mniej mleka. Uwielbiam geste buynie z jaglanki. Ile powinnam dodac mleka,do rozrobienia budyniu?
OdpowiedzUsuńMarysiu ten budyń jest bardzo gęsty. Jeśli chcesz taki niemal do krojenia to dodaj potem do miksowania 1 szklankę mleka zamiast dwóch 😊 usciskuje Cię
UsuńJak długo można przechować w lodowce?
OdpowiedzUsuńJa staram się nie przechowywać budyniu jaglanego w lodówce. Najlepiej smakuje nam świeżo przygotowany. Czasem posypuje go obficie sezonowymi owocami.
UsuńJa staram się nie przechowywać budyniu jaglanego w lodówce. Najlepiej smakuje nam świeżo przygotowany. Czasem posypuje go obficie sezonowymi owocami.
Usuń