środa, 19 listopada 2014

PIEROGI NADZIEWANE DYNIĄ I KOLENDRĄ

Lepienie pierogów odbywa się w naszym domu niezmiernie rzadko, chociaż dzieci bardzo je lubią. To dobra zabawa w kuchni, można ugniatać ,wałkować, posypać się mąką i o to właśnie chodzi...
Zapraszam na pyszne pierogi nadziewane dynią i kolendrą, które smakowały także wszystkim dzieciom, i dzieciom sąsiadów, co rzadko się zdarza. Pomarańczowe nadzienie zazwyczaj je odstraszało, na szczęście nie tym razem! 






PIEROGI NADZIEWANE DYNIĄ I KOLENDRĄ

WEŹ NA FARSZ
1 średniej wielkości dynia Hokkaido
pół pęczku kolendry
sól
pieprz
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z połowy cytryny

1. Nagrzewam piekarnik do 180C.
Dynię kroję na paski (razem ze skórką) i rozkładam na blaszce.Skrapiam delikatnie oliwą i piekę 30 minut. Po upieczeniu miksuję ją  z przyprawami i czosnkiem na pastę. Kolendrę siekam i dodaję do dyni. Staram się, aby farsz był dobrze doprawiony.

WEŹ NA CIASTO
2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
szczyptę soli 
tyle ciepłej wody, ile przyjmie ciasto 
1 łyżkę oliwy z oliwek

1. Do miski wsypuję mąkę, dodaję oliwę i szczyptę soli. Powoli dolewam wodę i wyrabiam sprężyste ciasto na pierogi.

2. Ciasto rozwałkowuję na cienki placek. Wykrawam krążki i nakładam farsz. Lepię pierogi, które gotuję w gorącej wodzie do miękkości. Zawsze zapraszam do wspólnego lepienia wszystkie moje dzieci. To świetna wspólna zabawa, a dzieciaki chętniej potem próbują to, co same zrobiły:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz