Zupę ziemniaczaną robię wtedy, gdy mam mało czasu na gotowanie, a chcę zjeść coś pysznego i treściwego.
ZUPA ZIEMNIACZANA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ
8 ziemniaków
5 ząbków czosnku
1 cebula
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
olej kokosowy
majeranek (dużo) - u mnie 3 łyżki
duża szczypta kurkumy
sól
pieprz
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Czosnek w plasterki, a cebulę w kostkę. Ziemniaki, czosnek, cebulę i kurkumę przesmażam szybko na łyżce olejku kokosowego i zalewam wodą (wlewam jej tyle, żeby powstała gęsta zupa). Gotuję 10 minut i dokładam opłukaną soczewicę. Gdy ziemniaki się rozpadają i soczewica jest miękka przyprawiam solą i pieprzem. Jeśli jest taka potrzeba to dolewam jeszcze trochę wody. Podaję z dużą porcją natki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz