Kolejna pasta kanapkowa z natką pietruszki w roli głównej. Tym razem wystąpi w towarzystwie migdałów i orzechów piniowych. Jest bardzo aksamitna i doskonale smakuje.
PASTA Z NATKI I MIGDAŁÓW
2 pęczki natki pietruszki
pół kubka migdałów
1/4 kubka orzechów piniowych
2 łyżki soku z cytryny
1/4 kubka oliwy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Migdały wieczorem zalewam wrzątkiem. Rano obieram ze skórki. Natkę myję i dokładnie osuszam.
Wkładam natkę do thermomiksa/blendera, dodaję migdały, orzeszki piniowe, sok z cytryny, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ucieram wszystko dosyć dokładnie, ale nie na zupełną papkę.
Używam jej także jako pesto.
Używam jej także jako pesto.
Mmmm, to musi być smakowite :)
OdpowiedzUsuń