piątek, 28 marca 2014

NUTELLA Z AWOKADO I KAROBU

Nutella - bardzo prosta. Wykonanie jej zajmie WAM dosłownie kilka minut. Bazą jest AWOKADO, które zaliczane jest przez wielu do grupy SUPERFOOD, czyli do pokarmu, który jest niezwykle zdrowy. Awokado zawiera witaminę B6 oraz kwas foliowy, dlatego jest doskonałym pokarmem dla kobiet w ciąży.
Zawiera także antybiotyki roślinne i substancje o działaniu antybakteryjnym.



NUTELLA Z AWOKADO
PRZEPIS DOSTAŁAM OD ANI I ADAMA 


2 awokado ( miękkie)
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka karobu lub kakao
orzechy do posypania (jeśli podajemy nutellę jako deser)

Awokado myjemy, kroimy na pół i wykładamy do thermomiksa/blendera. Dodajemy syrop klonowy i karob (albo kakao).
Miksujemy wszystko dokładnie, kilkakrotnie zeskrobując łopatką ze ścianek blendera. Masa powinna być aksamitnie gładka. Przygotowuję z niej desery, używam też jako nadzienie do tart ( przepis znajdzie się na blogu w poniedziałek)  oraz jako smarowidło na kanapki.

3 komentarze:

  1. Z daktyli już znam, i lubię, ale awokado? Muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bardzo dobra, ma kremową konsystencję, dlatego można użyć jej do przekładania ciast i jako farsz do naleśników.

    OdpowiedzUsuń