Dzisiaj pierwszy raz zapraszam Was na smoothie w składzie którego nie będzie nic zielonego...
Nie ma w nim zielonych liści, tylko same owoce: truskawki, brzoskwinie, banan i mleko roślinne.
Nie ma w nim zielonych liści, tylko same owoce: truskawki, brzoskwinie, banan i mleko roślinne.
Gdy doskwiera upał (choć nie każdemu zapewne) warto przygotować pyszną, lekką przekąskę, która szybko zostanie strawiona.
Czas już powoli żegnać się z truskawkami, dlatego dodawajmy je gdzie tylko się da, do koktajli, sałatek, deserów słodkich, potraw wytrawnych i zup owocowych.
Najwięcej jednak jedzmy takich surowych, bo to samo dobro i właśnie w takiej postaci zajadane oddadzą nam wszystkie swoje cenne zdrowotne składniki, a jest ich niemało.
Truskawki zawierają bardzo dużo witaminy C, oraz B2, B3, A i E, fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo i cynk - to imponująca lista.
Jedząc truskawki odkwaszamy organizm, chronimy nasze serce (nawet ich kształt bardzo je przypomina), obniżamy poziom złego cholesterolu i zapobiegamy podnoszeniu się cukru we krwi - należy pamiętać jednak, że warto je spożywać solo, bez dodatku cukru i śmietany.
Te piękne czerwone owoce znane są nam dopiero od 300 lat i powstały ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek: chilijskiej i wirginijskiej. Można rzec, że są to owoce iście królewskie, ponieważ to król Francji Ludwik XIV tak rozsmakował się w poziomkach, że zatrudnił botanika, który stworzył znaną nam dzisiaj truskawkę ananasową.
Warto zadbać, aby te które trafiają na nasze stoły pochodziły z dobrego źródła i nie były pryskane.
Czas już powoli żegnać się z truskawkami, dlatego dodawajmy je gdzie tylko się da, do koktajli, sałatek, deserów słodkich, potraw wytrawnych i zup owocowych.
Najwięcej jednak jedzmy takich surowych, bo to samo dobro i właśnie w takiej postaci zajadane oddadzą nam wszystkie swoje cenne zdrowotne składniki, a jest ich niemało.
Truskawki zawierają bardzo dużo witaminy C, oraz B2, B3, A i E, fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo i cynk - to imponująca lista.
Jedząc truskawki odkwaszamy organizm, chronimy nasze serce (nawet ich kształt bardzo je przypomina), obniżamy poziom złego cholesterolu i zapobiegamy podnoszeniu się cukru we krwi - należy pamiętać jednak, że warto je spożywać solo, bez dodatku cukru i śmietany.
Te piękne czerwone owoce znane są nam dopiero od 300 lat i powstały ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek: chilijskiej i wirginijskiej. Można rzec, że są to owoce iście królewskie, ponieważ to król Francji Ludwik XIV tak rozsmakował się w poziomkach, że zatrudnił botanika, który stworzył znaną nam dzisiaj truskawkę ananasową.
Warto zadbać, aby te które trafiają na nasze stoły pochodziły z dobrego źródła i nie były pryskane.
Pomyślcie jak by to mogło być pysznie/cudownie gdybyście zmiksowali wszystkie dostępne teraz owoce, zamknęli je w słoiku, rozłożyli koc na łące i zatopili się w lekturze książki.
Wakacje nadeszły!!!
- jeśli chcesz, aby koktajl był bezglutenowy zamień mleko owsiane na ryżowe lub migdałowe
1
szklanka brzoskwiń pokrojonych w kostkę i zamrożonych przez 2 godziny w
zamrażalce
1
szklanka truskawek dokładnie umytych i zamrożonych przez 2 godziny w zamrażalce
2
banany
1
szklanka mleka owsianego
1 łyżka ulubionych otrąb
Wszystkie składniki wkładam do blendera i
miksuję przez minutę na bardzo gładkie smoothie.
Edziu zrobiłam z malin i truskawek z mlekiem kokosowym, super pomysł! Dzięki, dobry początek dnia :)
OdpowiedzUsuńProszę Gosiu:)
UsuńProszę Gosiu:)
Usuńpiękne! i na pewno smaczne
OdpowiedzUsuńW zasadzie to pyszne :-)
UsuńSmaczne bardzo.
UsuńSmaczne bardzo.
Usuń