Szybka receptura na ciastka, które doskonale sprawdzą się podczas podróży. Kilka zdrowych składników jak zwykle bez glutenu, rafinowanego cukru i nabiału.
Masa ciasteczkowa jest pyszna na surowo, więc można użyć jej do przygotowania trufli bez pieczenia. Wystarczy, że utoczycie, kuleczki, które obtoczycie w sezamie lub kakao.
CIASTKA MIGDAŁOWO-KOKOSOWE
-zamiast płatków owsianych można dać jaglane
- masa ta doskonale nadaje się na trufle
- ciasteczka można przyozdobić migdałem, albo orzeszkiem włoskim
200g migdałów
200 wiórek kokosowych
250g daktyli
50g płatków owsianych (jeśli nie jecie glutenu wybierzcie certyfikowane z symbolem przekreślonego kłosa)
2 łyżki kakao
szczypta soli himalajskiej
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka cukru kokosowego
kilka łyżek mleka roślinnego (dodajcie 2 łyżki, więcej tylko wtedy gdyby ciasteczka nie chciały się zlepiać).
1. Rozgrzewam piekarnik do 180C. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
2. Wszystkie składniki miksuję na gładką masę w blenderze o dużej mocy.
2. Na blaszce układam ciasteczka. Piekę je ok. 20 minut.
A można cukier zastąpic miodem? Nie uzywam cukru.
OdpowiedzUsuńDzień dobry 😊 można dodać swój ulubiony słód. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień dobry 😊 można dodać swój ulubiony słód. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń