Szparagi mają mało kalorii i dużo właściwości odżywczych. Pyszne, zielone - trochę ostrzejsze w smaku, białe - delikatne i doskonale nadające się na wspaniałą zupę krem.
Zapraszam na danie szybkie w przygotowaniu, pełne aromatu kolendry i sezamu.
Jak zawsze podkreślam - w prostocie siła, dlatego użyjcie do tej receptury składników najwyższej jakości.
Szparagi mają ogrom zalet: zawierają kwas foliowy, dlatego będą dobrym pokarmem dla kobiet ciężarnych, łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, są naprawdę niskokaloryczne, więc spokojnie można brać dokładkę bez obawy o linię.
Zawierają witaminy A, C, E i beta karoten, oraz wapń, fosfor i potas, a obecność błonnika i inuliny wspomaga perystaltykę jelit.
Szparagi są warzywem bardzo cennym, dlatego zajadajmy je jak najczęściej, tym bardziej, że sezon na nie jest bardzo krótki.
SZPARAGI, KOLENDRA I SEZAM
- kupując szparagi wybieramy jędrne i twarde pędy, zwiędnięte będą miały gorszy smak
- opcjonalnie do dania można dodać szczyptę posiekanego, suszonego chilli
pęczek zielonych szparagów umytych, z odłamanymi zdrewniałymi końcówkami
łyżka oleju kokosowego bezzapachowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziaren sezamu niełuskanego
kilka gałązek świeżej kolendry
sok z cytryny
sól, pieprz
1. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy.
2. Dodaję przeciśnięty przez praskę, albo drobno posiekany czosnek, sezam oraz chilli i smażę przez krótką chwilę.
3. Następnie dodaję pokrojone na ok 3-4 cm kawałki szparagi i smażę przez około 2-3 minuty na dużym ogniu.
4. Pod koniec smażenia do szparagów dodaję posiekaną kolendrę oraz sok z cytryny.
5. Na koniec oprószam danie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Też uważam że twój blog jest absolutnie super! Często z niego korzysta, dziękuję bardzo za te wspaniałe pomysły kulinarne!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
OdpowiedzUsuń