niedziela, 15 maja 2016

PROSTE CURRY Z ZIEMNIAKÓW I SZPINAKU

Proste, pyszne danie zrobione z młodych ziemniaków, które smakuje obłędnie. Przygotowanie go zajmie wam niewiele czasu (warto użyć ziemniaków, które pozostaną z obiadu). Zadbajcie o wysoką jakość składników - w prostocie siła i wspaniały smak.
Jeśli chcecie odchudzić to danie to zamiast ziemniaków użyjcie cukinii. 


W zieleniaku można już dostać młody szpinak i jarmuż - do tej receptury możecie używać ich zamiennie, a nawet puścić wodze kulinarnej fantazji, zaszaleć i dodać szczaw:) Będzie inaczej, ciekawie, trochę kwaśno. Botwinka też się nada :) Kto odważny i spróbuje???

Na talerzyku od góry znajdują się : kolendra, czerwony pieprz (uwielbiam), curry (u mnie ostre), kminek, słodka papryka, świeży imbir i kurkuma. Jest to jedna z moich ulubionych mieszanek:).

Przesmażam ją bardzo krótko na rozgrzanym tłuszczu nie dopuszczając, aby się przypaliła.




PROSTE CURRY Z ZIEMNIAKÓW I SZPINAKU

10 młodych ziemniaków średniej wielkości dobrze umytych i ugotowanych w osolonej wodzie
250g szpinaku umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki
1 puszka dobrej jakości mleka kokosowego (koniecznie poszukajcie takiego bez konserwantów)
oliwa z oliwek, albo olej kokosowy - 2 łyżki
przyprawy: po pół łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, kminku, kolendry i czerwonego  pieprzu i po łyżeczce: świeżego imbiru startego na tarce i curry
sól do smaku

1. Rozgrzewam w garnku tłuszcz i przez bardzo krótką chwilę smażę przyprawy, dodaje ziemniaki i wlewam mleko i wodę - tyle, aby ziemniaki były lekko przykryte. Gotuję 2-3 minuty, dodaje szpinak i gotuję jeszcze przez 2 minuty. Doprawiam solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz