Czerwona soczewica jest moją ulubioną i występuje w wielu potrawach,
które lądują na zielonym stole. Dodawana do zup doskonale je zagęszcza i
poprawia ich smak. Świetnie komponuje się z pomidorami i warzywami dlatego cała nasza rodzina zjada ją z chęcią.
Jest dobrym źródłem białka, potasu oraz kwasu foliowego. Mam wrażenie że w
Polsce jest produktem mało znanym i że trudno jest ją spotkać na naszych stołach. Mam nadzieję, że ta zupa zachęci Was do tego, aby ją wypróbować.
W sklepach bez problemu znajdziecie soczewicę czerwoną, brązową,
zieloną oraz czarną. Bardzo popularna i lubiana jest w Indiach. Uprawia
się jej tam aż 50 rodzajów.
Zupa
którą przygotowałam jest prosta i smaczna. Uważam, że najlepszą
rekomendacją jest to, że każde z moich dzieci po zjedzeniu jej poprosiło o
dokładkę.
ZUPA
Z SOCZEWICY I FASOLKI SZPARAGOWEJ
-
zamiast czerwonej soczewicy można użyć zielonej lub brązowej
-
zamiast żółtej fasolki szparagowej można użyć zielonej
-
zamiast groszku dodajcie ugotowaną fasolkę adzuki lub fasolkę mung (dodajemy
pod koniec gotowania)
-
zielonym dodatkiem do zupy może być: szpinak, natka, szczypior, zielone pesto
100 g opłukanej na
sicie pomarańczowej soczewicy
1 szklanka żółtej
fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
1 duża cebula
pokrojona w drobną kostkę
3 ząbki czosnku
pokrojone w plasterki
1/2 szklanki
zielonego groszku (mrożonego)
500 ml delikatnej w
smaku pasty pomidorowej bez cukru i konserwantów
1 cm świeżego imbiru
startego na tarce
1 łyżeczka słodkiej
papryki
pół łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki kurkumy
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
sól do smaku
2 łyżki oliwy z
oliwek
zielone liście do
ozdoby
Oliwę
rozgrzewam w garnku i kolejno wkładam: imbir, kurkumę, paprykę, ziele
angielskie, listki laurowe i smażę przez minutę mieszając. Dokładam cebulę,
czosnek, soczewicę, fasolę i groszek. Dolewam pastę pomidorową, pół litra wody
i gotuję przez 15 minut. Po tym czasie doprawiam zupę solą i pieprzem, oraz
jeśli jest taka potrzeba dodaję jeszcze papryki. Zupę podaję z odrobiną
zieleniny (najczęściej ze szpinakiem). Smacznego:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz