BUŁKI Z MĄKI ORKISZOWEJ Z KASZĄ GRYCZANĄ, JAGLANĄ I MIGDAŁAMI

W zeszłą sobotę miałam ogromną przyjemność prowadzić warsztaty dla wrocławskiej Fundacji Tobiaszki w ramach akcji: "Karłowice Gotują". 
Był to cudowny czas, gdzie wiek i umiejętności kulinarne nie miały zupełnie znaczenia. Na warsztatach  Seniorzy przygotowywali posiłki roślinne z wnukami - pracowali bardzo zgodnie, wspólnie odmierzając wszystkie produkty.
Cieszę się że i Seniorów dało się zaskoczyć kilkoma nowymi smakami.
Dzieci zajmowały się lepieniem trufli, próbowały mleka z kokosa i ze smakiem zajadały wegańskie burgery posmarowane pastą ze słonecznika, zamknięte w pysznej bułce. 

Dzisiaj właśnie na tych bułkach chciałabym skupić Waszą uwagę. 


Są pyszne i jak mówi autorka przepisu Pani Bożena Żak-Cyran można je jeść jeszcze ciepłe.
Jeśli macie ochotę rozpocząć przygodę z pieczeniem, to warto wystartować od tej receptury. Jest bardzo prosta, a małe rączki dzieci poradzą sobie z wyrabianiem ciasta. Przemycamy w nich kaszę jaglaną i gryczaną oraz ziarna dyni i słonecznika.

Nie bójmy się chwilowego kuchennego bałaganu i fruwającej mąki. To że zaszczepimy naszym dzieciom nawyk przygotowywania posiłków w domu będzie bardzo cenne w dzisiejszym świecie śmieciowego jedzenia. 

Poniżej podaję przepis z moimi niewielkimi modyfikacjami. 

BUŁKI ORKISZOWE
- z podanego przepisu wychodzi 15 bułek

8 migdałów
2 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznik
2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki siemienia lnianego

Wszystkie powyższe składniki miksuję na mąkę i dodaję:

600g mąki orkiszowej z pełnego przemiału drobno mielonej
1/2 łyżeczki słodu
30g drożdży
400ml lekko ciepłej wody 
4-5 łyżek oliwy z oliwek 
1 łyżkę soli himalajskiej

1. Wszystkie składniki wyrabiam na elastyczne ciasto.
2. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
3. Formuję równe bułeczki, układam je na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia.
4. Piekę w180C, aż będą rumiane.


Etykiety: , , , , , , , , ,