niedziela, 10 grudnia 2017

PASZTET WARZYWNO-JAGLANY Z CHUTNEYEM Z MANGO

Prosty pasztet warzywno-jaglany, który jest wspaniałą, zdrową, roślinną propozycją na świąteczny stół. 
Chutney z mango (pyszny i aromatyczny) będzie hitem, który idealnie dopełni smak pasztetu.
Chutney może wystąpić jako samodzielne danie, które można położyć na kanapkę, albo zawinąc w naleśniki.



To super przepis nie tylko na świąteczny stół, ale też na wszelkie imprezy. 
Pięknie wygląda na talerzyku, a mango w połączeniu z kurkumą wniesie na nasze stoły odrobinę słońca w te pochmurne dni.



PASZTET WARZYWNO-JAGLANY
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka orzechów laskowych zmielonych na mąkę
100ml oliwy z oliwek
1 duży seler
4 duże marchewki
2 pory (biała część) pokrojone w plasterki
1 cebula pokrojona w kostkę
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki czerwonej czubrycy
2 łyżki majeranku
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka czarnuszki 
sól i pieprz do smaku


1. Kaszę jaglaną prażę w garnku ciągle mieszając, płuczę dokładnie na sicie i zalewam 1,5 szklanką wody. Zagotowuję i zmniejszam ogień do minimum. Przykrywam i gotuję 15 minut. Kaszę po ugotowaniu studzę.
2. Na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek duszę pory i cebulę.
3. Marchewkę i selera miksuję lub ścieram na tarce i dodaję do porów i cebuli. Dosypuję wszystkie przyprawy oraz sos sojowy i duszę razem około 15 minut ciągle mieszając (można podlać odrobiną wody). Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy laskowe, drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek i miksuję na gładką masę. Solę i pieprzę do smaku.
4. Piekarnik rozgrzewam do 180C, a trochę dłuższą niż standardowa keksówkę smaruję oliwą z oliwek i wykładam do niej pasztet. Piekę 1 godzinę i 20 minut.
Pasztet kroję dopiero po wystudzeniu.


CHUTNEY Z MANGO
za przepis dziękuję Magdzie K.

2 duże mango, albo 3 mniejsze
2 cebule pokrojone w piórka
50g rodzynek niesiarkowanych
1/2 łyżeczki chilli
1-2 ząbki czosnku 
2-3 łyżki oliwy z oliwek
3 cm imbiru drobno pokrojonego
2 łyżki syropu klonowego
4 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka kurkumy

1. Na oliwie podsmażam przez krótką chwilkę przyprawy, dodaję cebulę, podlewam odrobiną wody i duszę aż cebula będzie miękka. 
2. Mango obieram i kroję w kostkę. Dodaję do podduszonej cebuli. Przyprawiam syroperm klonowym i octem jabłkowym. Dodaję rodzynki i dusze 5-7 minut, aż chutney się zredukuje.
Podaję z pasztetem warzywnym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz