środa, 4 lutego 2015

KALAFIOR W AROMATYCZNYCH PRZYPRAWACH

Kalafior czekał już w lodówce, abym się nad nim wreszcie zlitowała, więc postanowiłam zatopić go w aromatycznym sosie o pięknym kolorze. Do przygotowania tego dania zamiast kalafiora możecie użyć innych warzyw: ziemniaków lub cukinii. Myślę, że ich mieszanka też nieźle się sprawdzi. Pod koniec gotowania do dania możecie sypnąć jeszcze garść lub dwie zielonego groszku. Cała potrawa jest bardzo aromatyczna i doskonale psuje do niej brązowy ryż, jaglanka a nawet pajda domowego chleba. 





KALAFIOR W AROMATYCZNYCH PRZYPRAWACH
 zestaw przypraw podpatrzyłam tutaj

1 duży kalafior, umyty i podzielony na małe różyczki
przyprawy do obtoczenia kalafiora:
1 cm startego imbiru 
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki garam masala
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka mąki z cieciorki lub innej bezglutenowej
1 puszka pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
1 duży por pokrojony w plastry por
kminek
sól
pieprz
600 ml wody
2 łyżki oleju kokosowego

1. Kalafiora podzielonego na różyczki wkładam do miski i zasypuję kurkumą, garam masalą, słodką papryką i mąką z cieciorki. Dodaję czosnek, mieszam dokładnie i odstawiam.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej kokosowy i krótko smażę kminek, dodaję pora. Po minucie dokładam kalafiora i od razu zalewam go wodą. Dodaję pomidory i gotuję wszystko przez 15 minut. Na koniec wlewam mleko kokosowe, solę i dodaje odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Podaję z brązowym ryżem. Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Przyprawę garam masala robisz sama czy kupujesz gotową? Jeśli to pierwsze to poproszę o przepis, jak drugie-gdzie i jaką kupić, pytam ponieważ składy tej przyprawy różnią się. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupuję garam masale lakshmi którą robią moi znajomi. Jest ona bardzo delikatna w smaku. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odpowiedź. Można ją gdzieś kupić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Można we Wrocławiu :)Myslę że moi znajomi też chętnie Ci ją wyślą. Najlepiej odezwij się do mnie mailowo:) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń