KOPER WŁOSKI (FENKUŁ) Z PĘCZAKIEM

KOPER WŁOSKI (FENKUŁ) już od dawna jest stosowany jako środek odchudzający. Uważa się, że żucie jego nasion łagodzi głód i zmniejsza apetyt na słodycze (jeszcze tego nie próbowałam).
Fenkuł wspomaga trawienie tłuszczów i węglowodanów przez enzymy trzustkowe oraz poprawia metabolizm tłuszczów. Regularne jedzenie kopru włoskiego pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.



KOPER WŁOSKI Z PĘCZAKIEM

1/2 bulwy kopru włoskiego
1 czerwona cebula 
1 czerwona papryka
1/2 kubka pęczaku 
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
sól
szczypiorek
olej kokosowy do smażenia


Wszystkie warzywa myję bardzo dokładnie. Pęczak namaczam na czas krojenia warzyw.
Koper kroję w piórka, cebulę w kostkę, paprykę w paski, a czosnek w plasterki.
W garnku z grubym dnem na oleju kokosowym przesmażam warzywa, dodaję pomidory i pęczak, który wcześniej płuczę dokładnie na sicie. Dolewam wody (taką ilość, aby warzywa były przykryte) i gotuję, aż do momentu, aż pęczak będzie miękki.  Jeśli jest taka potrzeba to w trakcie gotowania uzupełniam wodę. Na koniec solę do smaku. Potrawę już na talerzu posypuję obficie szczypiorkiem.