niedziela, 7 lutego 2016

CIASTKA OWSIANO-MIGDAŁOWE - BEZ CUKRU I BIAŁEJ MĄKI

Ciastka, ciasteczka - coś słodkiego na ząb. Kto z nas ich nie lubi. Niemal w każdym domu znajduje się to specjalne miejsce gdzie trzymamy słodycze. Jakiej jakości są? Czy czytając etykietę ciastek, czy cukierków nie mamy przed oczami całej tablicy Mendelejewa???

Dbajmy o jakość naszych przekąsek i pilnujmy tego, aby były bez tłuszczów trans, białej mąki, cukru i sztucznych, chemicznych dodatków. To naprawdę ogromna przyjemność gdy możemy zjeść coś, co przygotowaliśmy własnymi rękami:)

Etykiety ciastek na sklepowych półkach, na szczęście potrafią skutecznie odstraszyć od ich zakupu.

Większość z nas lubi podjadać coś słodkiego, niech będą to zdrowe ciacha. Wykonane własnoręcznie smakują najlepiej i możemy rozkoszować się każdym zjadanym kęsem wiedząc, że zawierają one płatki owsiane, orzechy, ziarna i owoce.

Najlepiej przygotujmy je w takiej ilości, aby zawsze były dostępne w słoiku. Będziemy mogli sięgnąć po zdrową przekąskę i zjeść trochę więcej bez wyrzutów sumienia.




CIASTKA OWSIANO-MIGADAŁOWE
 - uwaga: w tej recepturze mleko roślinne  służy tylko do tego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciastek
- przepis na 25 sztuk
- ciastka można posypać ziarnami sezamu lub słonecznika
- zamiast orzechów włoskich można dodać każde inne, albo zwiększyć ilość migdałów
- zamiast masła orzechowego można dodać migdałowe, albo masło z ziaren słonecznika, ewentualnie zastąpić je olejem kokosowym
130g płatków owsianych
40g ziaren słonecznika
150g migdałów lub płatków migdałowych
50g orzechów włoskich
2 łyżki masła orzechowego
1 lub 2 łyżki ulubionego słodu
1 banan
1-3 łyżki mleka roślinnego (dodajemy je tylko po to, aby uzyskać optymalną konsystencję ciasta)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1.  Rozgrzewam piekarnik do 180C i wykładam dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia.

2. Wszystkie składniki na ciastka, oprócz mleka wkładam do kielicha maszyny miksującej i miksuje na gładka masę. Jeśli jest bardzo gęsta dodaję łyżkę lub dwie mleka roślinnego.

3. Na blaszce układam łyżką taką ilość ciasta, aby odpowiadała wielkości orzecha włoskiego. Potem używając łyżeczki maczanej w wodzie rozpłaszczam ciastka do odpowiedniego kształtu.

4. Piekę je od 15 do 20 minut. Ciastka pieczone 20 minut będą chrupiące, a te pieczone 15 będą miękkie.

4 komentarze:

  1. Ciacha pyszne, właśnie zajadam. Mój blender nie podołał i mamy wersję z kawałkami orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super:)Moje też nie były zmiksowane na beton:). Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy płatki mają być zblendowane na drobno?

    OdpowiedzUsuń